Окачени тавани | ПРОГИПС Варна

Дейности | Окачени тавани
Потърсете ни... Обадете ни се за безплатен оглед на Вашето жилище, офис или обект! 0897 87 69 16 или ни пишете
Вашите имена Телефон Адрес на обекта Запитване

ОКАЧЕНИ ТАВАНИ

 

Окачените тавани са част от модерния вид на всяка една сграда и помещение. Те са част и от климатичните системи за отопление и охлаждане и позволяват вграждане на осветителни тела, озвучителни системи, охранителни и пожароизвестителни инсталации и други. Функционалността на окачените тавани е обширна: влагоустойчивост, пожароустойчивост, топлоизолация, шумоизолация, екологичност.

В съвременното строителство окачените тавани се предлагат в много разновидности - метал, PVC, дърво, гипсокартон, гипсофазер, минералфазер и други.

PROGIPS Ви предлага следните системи за оформяне на тавани:

Окачени тавани от гипсокартон

Предпочитани в жилищни домове, офиси, търговски и обществени сгради, заведения, магазини, хотели и ресторанти. Окачените тавани от гипсокартон представляват строителни плоскости, закрепени към носеща метална конструкция. При противопожарни изисквания за таванните облицовки се използват пожарозащитни плоскости, във влажни помещения – импрегнирани строителни или пожарозащитни плоскости. Oкачени таванни облицовки се монтират, когато трябва да бъде намалена светлата височина на помещението, да бъдат интегрирани инсталации, да бъде положена топлоизолация (минерална вата), да бъде скрита носещата конструкция. Могат да се използват за изравняване на тавани, но ако искате да разнообразите равната повърхност на тавана, може да се спрете на така наречените падащи панели, които предлагат голямо разнообразие от форми.

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Окачените тавани от гипсокартон са предпочитани, защото:

* Боядисват се бързо и лесно

* Предлагат неограничени дизайнерски решения и идеи, предоставят възможности за интересни интериорни ефекти с използването на декоративни бои и мазилки

* Позволяват голяма творческа свобода, многообразие от форми и фигури
* Предлагат невероятни светлинни ефекти и решения
* Прикриват строителни дефекти, коригират кривини
* Единствена алтернатива са при ремонт на стари сгради с дървен гредоред
* Позволяват вграждане на приемно-предавателни устройства, озвучаващи системи, системи за отопление и охлаждане, датчици от охранителна, пожароизвестителна и други сградни инсталации.

Растерни окачени тавани (сглобяеми)

Растерните окачени тавани са най-масово приложими, при изграждането на офис помещения, производствени и административни сгради, магазини, хотели, ресторанти, болници, мокри помещения и др., като скриват и предоставят лесен достъп до вентилация, електрическа инсталация, отопление и пожароизвестяване. Освен с изключителната си функционалност, растерните тавани се отличават и с бърз и лесен начин на инсталиране, демонтиране и почистване и предлагат по-добри възможности за осветление (съществуват специално разработени за растерни тавани осветителни тела, при които осветяването е близко до дневната светлина). Други важни техни качества са: акустичност, хигиеничност, пожароустйчивост, влагоистоичивост и топлоизолация.

Окачените растерни тавани се предлагат с плочи с размери 60/60 см, 60/120 см или 120/120 см, като тяхното разнообразие в дебелина и плътност е голямо, в зависимост от изискваните работни характеристики. Отличават се с изключителна здравина, трайност и устойчивост на формата. Паната са заменяеми, лесни за подръжка и това ги прави още по практични и универсални за интериорни решения. Кратките срокове за монтаж на големи площи, малкото собствено тегло на кв.метър, липсата на довършителни процеси, технологичната съвместимост с другите строителни системи, богатата гама от цветове и текстури и разнообразието в размерите на паната и конструкцията прави растерните тавани толкова предпочитани. При тези тавани няма мокри процеси и шлайфане, а платната и профилите са предварително боядисани и подготвени.

Окачен таван тип „Hunter Douglas” (ламелен)

Ламелният таван дава великолепна възможност за оформяне на дизайна на всякакви помещения - изглежда еднакво добре в банята, басейна, кухнята, офиса и други обществени места. Ламелният таван е съвкупност от окачваща система и панели от метал или пластмаса. По този начин, между основния таван и ламелната конструкция се образува свободно пространство, където спокойно могат да бъдат разположени всякакви строително-инженерни комуникации.

Ламелният таван е влагоустойчив – издържа идеално във влажни помещения и може да се мие /дори с дезинфекционни препарати/.

Линейните ламелни системи „Hunter Douglas” представляват окачен таван от „затворен тип”, състоящ се от алуминиеви или PVC ламели със заоблени краища, които са изключително здрави и леки. Отличават се с лесен и бърз монтаж и подчертана гъвкавост, предлагат се в различни цветове и варианти, а линиите са изчистени, което дава възможност за дизайнерски решения и визуални интериорни ефекти. 
С окачен таван „Hunter Douglas” ще поставите последен щрих във Вашата баня!

 

Метални окачени тавани

Металните окачени тавани заемат престижна позиция, с присъщите им технически характеристики и естетически качества. Те се предлагат в различни варианти, като конструкциии, цветове, повърхности и форми: растери, перфорации и покрития, комбинирани с отлична пожарозащита, звукоизолация и устойчивост, с възможност за вграждане на осветителни тела и технологии за отопление и охлаждане. Специални облицовки предпазват повърността на таваните от корозия, образуване на бактерии и замърсяване.

Днес металните окачени тавани се изработват от тънки листове алуминий или поцинкована стомана с различни декоративни покрития. Освен декоративна, покритието има и функционална роля – то прави материала устойчив на механични въздействия. Голямото разнообразие в дизайна, формите, цветовете и повърхностите на паната и ламелите, както и различията на системите за монтаж позволяват този тип тавани да се включат във всеки тип интериор и екстериор, независимо от предназначението на сградите и помещенията, като се започне от басейни и кино-зали и се стигне до гари, библиотеки и банки.

 

 

 

Металните окачени тавани по неповторим начин, съчетават в себе си функционалност и ететически завършен външен вид, като тяхното многообразие от форми гарантира максимална свобода на планиране и индивидуален облик на Вашето помещение.

Еластични опънати тавани
Еластичните опънати тавани са елегантна съвременна строителна технология,осигуряваща прекрасно, надеждно и издържано решение за Вашия таван. Материалите и технологията на получаване на опънати тавани при отделните производители са много близки. Варират само начините за монтаж на конструкцията. Въпреки това, те не се отличават много по елементите за закрепяне или по цветовата гама.

Всички материали за опънати тавани са екологично чисти, без миризма, леки, устойчиви на влага и вода, пропускливи, шумоизолиращи и предлагат големи възможности за дизайнерски решения (поливинилхлоридно (PVC) платно или полиестерна тъкан). Опънатите PVC-тавани се предлагат в богат асортимент и според ефекта на повърхността биват матови, сатенени, с антимикробна обработка, лакови, перфорирани лакови, седефени, прозрачни, тип моаре, металик, мрамор, дърво, животинска кожа и велур. Сферата на приложение на опънатите PVC-тавани е практически неограничена. Те се използват в банки, офиси, търговски и изложбени центрове, учебни и медицински заведения, ресторанти, кина, промишлени и лабораторни помещения, спортни зали, както и в жилищни помещения с различно предназначение - коридори, гостни, бани, закрити басейни и други.

Произвеждат се по индивидуален размер, като опъването на платната се осъществява върху предварително монтирана конструкция, изградена от алуминиеви или PVC профили. Системите за монтаж позволяват реализация на тавани, както в класически стил, така и с много други форми (скатове, сводове, овали, вълни, 3D и др.). Монтирането на опънат таван отнема три пъти по-малко време от това на окачен таван и е 10 пъти по-бързо от измазването и боядисването.